[ad_1]
روزنامه ۸صبح
نگرانیهای انتخابات پیشرو در افغانستان، فساد اداری در این کشور و اظهارات تازه سفیر پیشین گروه طالبان در اسلام آباد در مورد فشار پاکستان بر طالبان مهمترین عناوین مطالب تحلیلی روزنامههای صبح سهشنبه ۲۱ حمل/فروردین کابل است.
نگرانیهای انتخابات پیشرو
روزنامه ۸صبح مینویسد که دفتر سازمان ملل متحد در کابل برخی از سیاستمداران و نمایندگان احزاب سیاسی را برای مشورت در مورد برگزاری انتخابات پارلمانی و شوراهای ولسوالیها به دفتر یوناما در کابل دعوت کرده بود.
۸صبح نوشته که در این جلسه در مورد مشکلات تخنیکی فراراه انتخابات پارلمانی و شوراهای ولسوالیها بحثهای مفصلی شد و نمایندگان کمیسیون مستقل انتخابات با نمایندههای احزاب سیاسی تبادل نظر کردند.
۸صبح افزوده که اقدام اخیر دفتر یوناما ستودنی است. برای فایق آمدن به مشکلات فنی و سیاسی فراراه انتخابات پارلمانی و شوراهای ولسوالیها راه دیگری غیر از این نیست که سازمان ملل متحد سیاستمداران پر قدرت این دیار را بخواهد تا در هماهنگی با حکومت، روی میکانیزمی برای نظارت از کار کمیسیون مستقل انتخابات به توافق برسند.
نویسنده سرمقاله روزنامه ۸صبح تاکید دارد که سازمان ملل متحد و نمایندهگی دیپلوماتیک کشورهای حامی میتوانند در زمینه بحث سیاسی انتخابات میانجیگری کنند تا تمام جناحهای عمده سیاسی این کشور روی ابعاد سیاسی انتخابات پارلمانی و شوراهای ولسوالیها به توافق نظر برسند.
روزنامه ماندگار نیز مینویسد که در نشست یوناما مشخص شد که همه جریانهای سیاسی در افغانستان به انتخابات پیشرو کمتر باور دارند و دشواریهای آن را بیشتر از گذشته پیشبینی میکنند.
به باور نویسنده سرمقاله روزنامه ماندگار “این بیاعتمادی اما نه از باب این است که کمیسیون انتخابات نمیتواند انتخابات را بهدرسـتی برگزار کند، بل بیشتر از این ناحیه است که حکومت ارادهای به برگزاری یک انتخابات شفاف و سالم ندارد!”
ماندگار نوشته که افزون بر اینها، نگرانی مردم در انتخابات پیشرو، از بسترها و مقدماتیست که وقوع تقلبهای بزرگتر و موجهتر از گذشته را مساعد میسازد؛ از جمله نفوسشماری هوایی که گویا از طریق ماهواره صورت گرفته است.
ماندگار مینویسد که با توجه به به این سرشماری و همچنین رایگیری بر اساس شناسنامههای کاغذی، تنها راه باقیمانده برای جریانها و احزاب سیاسی و آنانی که خواهان شفافیت و سلامت انتخابات پیشرو هستند، این است که از سازمان ملل و جامعه جهانی بخواهند که برگزاری انتخابات سالم و مبتنی بر آرای مردم را در افغانستان برعهده بگیرند.
تبعیض و فساد در افغانستان
روزنامه افغانستان ما مینویسد که بحث تبعیض در افغانستان پیشینه طولانی دارد. در افغانستان به دلیل حاکمیت نظامهای استبدادی انواع تبعیض و بیعدالتی حکمفرما بوده و مردم افغانستان از حقوق و مزایای یکسان برخوردار نبوده است.
افغانستان نوشته که تنها از سال ۲۰۰۲ به بعد در این کشور دموکراسی و عدالت شعار داده شده اما در تطبیق و اجرای ارزشهای دموکراسی تا هنوز هم ناکامی وجود دارد زیرا تفکر تبعیض گرایانه و انحصارطلبانه هنوز هم بر ذهن و ضمیر کتلههای قابل توجهی از مردم افغانستان حاکم است.
افغانستان افزوده که بسیاری از ادارات دولتی همین اکنون در انحصار یک قوم است و روند استخدام در ادارات دولتی، ترفیع، تبدیل، تقاعد، رفع تقاعد و… اغلب بر اساس سلایق شخصی و تعلقات قومی صورت میگیرد تا بر معیار شایستگی، تعهد و کارآمدی افراد.
نویسنده سرمقاله افغانستان تاکید دارد که مبارزه با فساد باید از همین جا شروع شود؛ زیرا تا زمانی که این افراد در ادارات حضور داشته باشند نه فساد کاهش مییابد و نه مبارزه با فساد دستاورد لازم را به دنبال می آورد.
فشار پاکستان بر طالبان
روزنامه آرمان ملی مینویسد که به تازگی عبدالسلام ضعیف یکی از مقامات بلند پایه طالبان در زمان حاکمیتشان، گفته است که حکومت پاکستان شماری از رهبران طالبان را بازداشت کرده است.
آرمان ملی نوشته که این اظهارات این نکته را روشن میکند که پاکستانیها شاید میخواهند نفوذشان را بر طالبان نشان بدهند و نیز وانمود کنند که به تعهدات تازهشان پایبند هستند.
آرمان ملی افزوده که “بستن پایگاههای تربیه و آموزش تروریستها در خاک آن کشور، بازداشت رهبران طالبان و پایان دادن به حمایت مالی وتسلیحاتی از طالبان، مواردی اند که میتواند عملی شدن تعهدات پاکستان را آشکار کند و ما باید تا آندم با هشیاری هم در میدانهای جنگ و هم در تعاملات سیاسی آماده واکنش باشیم.”