[ad_1]
حق نشر عکس
8Sobh
چهارمین نشست سالانه اتحادیه اروپا و حکومت افغانستان پیرامون مبارزه علیه فساد با عنوان “کاهش فساد، پیشرفت صلح” دیروز در کابل برگزار شد. وضعیت فساد در افغانستان، علاقمندی کم مردم برای ثبت نام در انتخابات و رویدادهای مهم تاریخی افغانستان در ماه ثور/اردیبهشت مهمترین عناوین مطالب تحلیلی روزنامههای صبح چهارشنبه پنجم ثور کابل است.
فساد در افغانستان
روزنامه افغانستان ما مینویسد که فساد گسترده در سازمانهای دولتی افغانستان واقعیت تلخی است که نمیشود آن را انکار و یا وجود آن را توجیه کرد. با آن که در سالهای اخیر روند مبارزه با فساد سرعت بیشتر گرفته اما با توجه به ریشههای عمیق فساد در ادارات و گستردگی آن در سازمان های دولتی، اقدامات حکومت چندان چشمگیر به نظر نمیرسد.
افغانستان افزوده که از اینرو حکومت باید با طرح یک راهکار عملی برای مبارزه بافساد، مبارزه با آن را جدی تر دنبال کند.
افغانستان افزوده که سخنرانیها در محفل روز گذشته نشان داد که یک شناخت واقعی از پدیده فساد در افغانستان به وجود آمده و حکومت و جامعه جهانی به رابطه فساد با پدیدههای دیگر و به تاثیرگذاری این پدیده بر مسایل امنیتی و اقتصادی پی بردهاند.
به باور نویسنده سرمقاله روزنامه افغانستان، مبارزه با فساد بدون مبارزه جدی با تروریسم و مافیای مواد مخدر، دستاوردی نخواهد داشت؛ زیرا فساد در یک و نیم دهه گذشته در اثر تعامل با تروریسم و تولید و قاچاق مواد مخدر، از پیچیدگی خاص برخوردار گردیده و لایهها و زاویههای گوناگون پیدا کرده است.
افغانستان نوشته که “مردم از حکومت انتظار دارند که آنان را از اسارت حلقههای فاسد و تنگ نظر رهایی بخشد و راه توسعه و آبادانی افغانستان را در پرتو قانون هموار گرداند و مشارکت برابر سیاسی شهروندان را در ادارات نهادینه سازد و توزیع عادلانه قدرت، فرصت و سرمایههای ملی را به عنوان یک اصل اجتناب ناپذیر مد نظر بگیرد.”
روزنامه آرمان ملی نیز مینویسد که “افغانستان سرزمین استثنایی در سراسر جهان است. رهبرانش تا حال بیشتر از مردم به فکر پر کردن جیبهای خود اند و کمتر به مردم میاندیشند.”
آرمان ملی مشخصا از وجود تبعیض در ادارات دولتی شکایت کرده و نوشته که در هیچ ارگان دولتی دیده نمیشود که استخدامها بر پایه عدالت اجتماعی صورت بگیرد.
روند کند ثبت نام رای دهندگان در افغانستان
روزنامه ۸صبح مینویسد که ثبت نام برای شرکت در انتخابات پارلمانی که از اول هم چندان رونق نداشت، با حمله تروریستی اخیر در کابل با خطر ناکامی روبهرو شده است.
۸صبح نوشته که افغانستان در موقعیتی نیست که برگزار نشدن انتخابات پارلمانی را تحمل کند. از آن جایی که مشروعیت انتخاباتی تمام نهادها تمام شده، لازم است که انتخابات پارلمانی و شوراهای ولسوالیها برگزار شود تا افغانستان از شر یک پارلمان سرپرست رهایی یابد.
۸صبح افزوده که مردم افغانستان به مشروعیت انتخاباتی نهادها اهمیت میدهند اما به نظام انتخاباتی کشور بیباور اند و فکر میکنند که با رای آنان برخورد محترمانه و قانونی نمیشود و افزون بر آن نگرانیهای امنیتی نیز افزایش یافته است.
۸صبح تاکید دارد که حال وظیفه رهبران دولت و سیاستمداران است تا مردم را مطمین بسازند که نظام انتخاباتی فاسد نیست و حداقلی از امنیت هم تأمین شدنی است و آنها را با روشهای تبلیغی و اطلاع رسانی، تشویق به شرکت در انتخابات کنند.
حوادث تاریخی در ماه ثور
روزنامه ماندگار مینویسد که ثور در افغانستان، ماهی است که مهمترین رویدادهای تاریخ معاصر نزدیک، در آن رقم خورده است و سرنوشت این کشور را تغییر داده است.
ماندگار نوشته که هفت و هشت ثور، دو روز پی در پی و دو تحول از دو مکتب فکری متفاوت است که در فاصلههای زمانی مشخصی اتفاق افتادهاند. طرفداران هر دو فکر (کمونیستی و اسلامیستی) در مورد این دو رویداد قضاوتهای خودشان را سعی میکنند که بقبولانند.
ماندگار اما نوشته “مسلما کسانی هم هستند که هر دو روز را سیاه میخوانند و کسانی نیز میان آن تفکیک قایل میشوند تا در قضاوت شان معیاری حرکت کنند.”
ماندگار نوشته که کودتای هفتم ثور ۱۳۵۷، حرکتی بود که در برابر اندیشهها و باورهای مردم قرار داشت و اما انقلاب هشتم ثور ۱۳۷۱، پیروزی ملتی در برابر اشغالگران سرخ و حکومت دستنشانده بود اگرچه بعد از آن جنگهای داخلی دامن زده شد.