ترکیه تعرفه گمرکی بر کالاهای آمریکایی را افزایش داد

[ad_1]

حق نشر عکس
Reuters

Image caption

اردوغان و ترامپ – اختلاف بین دولت‌های آمریکا و ترکیه زمینه سیاسی هم دارد و فقط اقتصادی نیست

ترکیه تعرفه گمرکی بر شماری از اقلام وارداتی از آمریکا را افزایش داده است

روز چهاشنبه، ۲۴ مرداد (۱۵ اوت)، دولت ترکیه اعلام کرد که از یک رشته کالاهای وارداتی از آمریکا تعرفه گمرکی بیشتری دریافت خواهد کرد. در فهرست اعلام شده در روزنامه رسمی ترکیه، اقلام متنوعی شامل برنج، خودرو، نوشابه‌های الکلی، زغال سنگ و نظایر آن دیده می‌شود.

در پی انتشار این فهرست، معاون رئیس جمهوری ترکیه در توییتر خود نوشت که افزایش تعرفه گمرکی “در چارچوب اصل مقابله به مثل و به تلافی حملات اقتصادی آگاهانه ایالات متحده” صورت گرفته است. ساعاتی پیش از آن، رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، تلویحا هشدار داده بود که ممکن است کالاهای الکترونیکی ساخت آمریکا را تحریم کند.

روز جمعه این هفته، دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا اعلام کرد که تعرفه گمرکی بر واردات آهن و فولاد از ترکیه را افزایش داده است. آقای ترامپ پیشتر اقداماتی را در جهت کاهش واردات فولاد و آلومینیوم از جمله از شماری از کشورهای غربی متحد ایالات متحده انجام داده است.

+ ترامپ تعرفه واردات فلزات از ترکیه را دو برابر کرد

+ سقوط لیر؛ وعده بانک مرکزی ترکیه تاثیر چندانی نداشت

+ آمریکا دو وزیر ترکیه را تحریم کرد

حق نشر عکس
Getty Images

Image caption

ادامه بازداشت کشیش برانسون از عوامل سردی روابط بین آمریکا و ترکیه بوده است

رئیس جمهوری آمریکا در جریان مبارزات انتخاباتی خود “سیاست تجاری دروازه‌های باز” ایالات متحده در مورد واردات برخی کالاها به خصوص فولاد را مورد انتقاد شدید قرار داده و آن را عامل ورشکستگی واحدهای تولیدی در آمریکا و بیکاری گسترده کارگران صنایع معرفی کرده بود. او گفته بود که کشورهای صادرکننده فولاد به آمریکا به راه های مختلف از جمله سوبسید حمایتی از تولیدات خود و وضع تعرفه بر واردات از آمریکا، امتیازی نابرابر در این زمینه به دست آورده و صنایع آمریکا را به ورشکستگی کشانده‌اند.

دونالد ترامپ همچنین گفته است که صنایع اساسی فلزی به خصوص فولاد و آلومینیوم در ساخت اسلحه و تجهیزات نظامی کاربرد دارد و از میان رفتن این صنایع در آمریکا به خاطر فشار واردات به معنی وابستگی صنایع نظامی به خارج بوده و با امنیت ملی این کشور مغایرت دارد.

حق نشر عکس
Reuters

Image caption

دولت ترکیه گولن را به برنامه‌ریزی با کودتای نافرجام متهم کرده و خواستار استرداد او از آمریکا بوده است

علاوه بر ملاحظات اقتصادی، روابط سیاسی بین ترکیه و کشورهای غربی، از جمله ایالات متحده در چند سال اخیر به سردی گراییده است. کشورهای غربی ابراز نگرانی کرده‌اند که رجب طیب اردوغان که طی بیش از پانزده سال گذشته در سمت‌های نخست وزیر و رئیس جمهوری قدرت را در ترکیه در دست داشته به تدریج موازین دموکراسی در آن کشور را نادیده می‌گیرد. به خصوص پس از بازداشت‌ها و پاکسازی‌های گسترده پس از کودتای نافرجام تابستان دو سال پیش و تغییرات اخیر در قانون اساسی، ناظران غربی هشدار داده‌اند که ممکن است ترکیه، که زمانی به عنوان نمونه سازگاری اسلام و دموکراسی معرفی می‌شد، به سوی ایجاد یک حکومت خودکامه حرکت کند.

در حالیکه ترکیه همچنان یکی از اعضای سازمان پیمان اتلانتیک شمالی – ناتو – است روابط نظامی آن کشور با روسیه نیز باعث ناخرسندی کشورهای غربی و از جمله ایالات متحده شده است. همچنین، ادامه بازداشت آندرو برانسون، کشیش آمریکایی به اتهام ارتباط با رهبران کودتای سال ۲۰۱۶ و رد درخواست آمریکا برای آزادی او باعث روابط دو کشور را سرد کرده است.

حق نشر عکس
Getty Images

Image caption

کارخانه فولاد ورشکسته در پنسیلوانیا – ترامپ ورشکستگی صنایع فولاد و بیکاری کارگران آنها را به رقابت غیرمنصفانه خارجی نسبت داده است

دولت ترکیه برنامه‌ریزی این کودتا را به فتح‌الله گولن، روحانی مخالف رجب طیب اردوغان که مقیم آمریکاست نسبت داده و خواستار استرداد او بوده است اما آمریکا با این درخواست مخالفت کرده است. منتقدان رئیس جمهوری ترکیه از بازداشت آندرو برانسون به عنوان “گروگانگیری” نام برده و اقای اردوغان را متهم کرده‌اند که به منظور وارد کردن فشار بر آمریکا جهت استرداد آقای گولن، این کشیش آمریکایی را زندانی کرده است.

پس از آنکه رئیس جمهوری آمریکا مستقیما خواستار آزادی کشیش برانسون شد، دولت ترکیه وضعیت این شهروند آمریکایی را از زندان به حبس خانگی تغییر داد. در واکنش به این اقدام، دولت آمریکا وزیران کشور و دادگستری ترکیه را تحرم کرد و ترکیه نیز گفت که متقابلا دو وزیر آمریکایی را تحریم کرده است.

حق نشر عکس
AFP

Image caption

تصمیم دولت آمریکا و نگرانی در مورد چشم‌انداز اقتصاد ترکیه باعث سقوط سریع نرخ لیر در برابر دلار آمریکا شد

نتایج اقتصادی بحران تجاری

در حالیکه شرایط اقتصادی ترکیه از جمله تورم و ضعف نسبی اقتصاد آن کشور پس از چند سال رشد و ثبات قیمت و نگرانی از سیاست‌های پولی و مالی دولت آقای اردوغان روند نزولی نرخ برابری لیر را از اوایل سال جاری به جریان انداخته بود، تصمیم دولت آمریکا به افزایش تعرفی گمرکی بر واردات فولاد و آلومینیوم از آن کشور در روز جمعه این روند را تسریع کرد.

ارزش دلار در برابر لیر که پنجشنبه هفته گذشته کمتر از ۶ لیر بود، روز دوشنبه به نزدیک به ۷ لیر افزایش یافت هر چند در معاملات روز گذشته، لیر در برابر دلار اندکی تقویت شد.

کاهش ارزش پول ملی ترکیه بر نرخ برابری بر ارزش پول کشورهای رو به رشد نیز تاثیر گذاشته است و به عنوان مثال، روز گذشته ارزش روپیه هند در برابر دلار آمریکا کاهش قابل توجهی داشت.

همزمان، نگرانی در مورد چشم انداز اقتصاد جهانی و هشدار بعضی از کارشناسان که نسبت به بروز محدودیت‌های تجاری در سطح جهانی و در نتیجه آن، کاهش رشد و بروز رکود، باعث توجه سرمایه‌گذاران به امنیت سرمایه خود شده که نتیجه آن، تبدیل ارزهای مختلف به دلار آمریکا به عنوان پول امن بوده است. در نتیجه، ارزش دلار آمریکا در برابر اکثر ارزهای معتبر جهان روز گذشته افزایش یافت.

در عین حال تقویت دلار به افزایش صادرات و کاهش واردات آمریکا و پیشبرد هدف دولت آن کشور برای گسترش تولید و افزایش اشتغال کمکی نمی‌کند.

[ad_2]

خرید وی پی ان ارزان