[ad_1]
حق نشر عکس
Reuters
تصویر آرشیوی از نشست مشورتی رئیسجمهوری آمریکا با اعضای شورای امنیت ملی و مقامات نظامی
آمریکا میگوید همچنان در حال بررسی ترکیب ‘مواد شیمیایی استفادهشده در حمله دوما’ است. ساعاتی پیش از آن دبیرکل سازمان ملل درباره ‘بازگشت جنگ سرد’ هشدار داده بود.
هدر نوآرت، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، در جلسه روزانه خبریاش گفت که ایالات متحده شواهدی “با درجه خیلی بالا از اطمینان” در دست دارد که حمله اخیر دوما، یک حمله شیمیایی بوده و حکومت سوریه مسئول آن است.
روز شنبه قرار است به دعوت حکومت سوریه و همینطور روسیه، یک گروه بازرسی از سازمان منع تسلیحات شیمیایی وارد سوریه شوند تا شواهدی از محل حمله ادعایی جمع کنند.
در همین حال دولت آمریکا میگوید هنوز در حال تصمیمگیری درباره نحوه واکنش به این حمله است.
بحث در کاخ سفید بر سر مقیاس واکنش نظامی
گزارشهایی از اختلافنظر در سطح بالای دولت آمریکا بر سر نوع این واکنشها رسیده است.
گفته میشود وزارت دفاع آمریکا حامی حملههایی مقطعی و محدود است اما خود دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا و همینطور جان بولتون، مشاور تازه او در حوزه امنیت ملی، حامی حملههای گستردهتری هستند.
اینطور که گزارش شده، جیمز متیس، وزیر دفاع آمریکا، درباره پیآمدهای حملات گسترده به سوریه محتاط است و درباره امکان بالاگرفتن درگیریها هشدار میدهد.
روزنامه آمریکایی والاستریتژورنال از قول منابع مطلعی که اسم نبرده، نوشته است در جلسههای تصمیمگیری در کاخ سفید، دونالد ترامپ گفته که میخواهد در این حملهها، به ایران و روسیه هم ضرب شست نشان دهد.
حق نشر عکس
EPA
آمریکا و همپیماناناش خواستار واکنش سریعتر به حمله دوما هستند؛ دبیرکل سازمان ملل درباره افزایش تنشها هشدار داده است.
هشدار دبیرکل سازمان ملل درباره جنگ سرد
ساعاتی پیش هم روسیه و آمریکا یک بار دیگر در جلسه شورای امنیت مواجهه پرتنشی بر سر سوریه داشتند.
روسیه مدعی شده است که بریتانیا چنین حملهای را در دوما “صحنهسازی کرده است”. سفیر روسیه در سازمان ملل گفت که سرویسهای اطلاعاتی بریتانیا به مخالفان مسلح بشار اسد در “خلق این صحنهسازی” کمک کردهاند؛ اتهامی که بریتانیا آن را قویا تکذیب کرده و آن را “بیشرمانه” خوانده است.
در همین حال آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد درباره افزایش تنشهای جهانی بر سر بحران سوریه هشدار داده و ابراز نگرانی کرده است که “جنگ سرد، با قدرت بازگشته است”.
سخنان دبیرکل سازمان ملل متحد همزمان با گفتگوهای سه جانبه میان رهبران آمریکا، فرانسه و بریتانیا مطرح شده است که در حال رایزنی برای واکنش به حمله شیمیایی ادعایی در دوما سوریه هستند.
جنگ سرد، که آقای گوترش شرایط جاری را به آن تشبیه کرده، به دورهای پس از جنگ جهانی دوم اطلاق میشود که طی آن رقابت تسلیحاتی و اطلاعاتی میان آمریکا و متحدان غربیاش از یک سو و اتحاد جماهیر شوروی که روسیه در کانون قدرت آن قرار داشت، در گرفت.
در آن دوران بارها جهان تا مرز یک رویارویی هستهای هم پیش رفت؛ جنگی که در حالت بدبینانه، در صورت وقوع، با حضور هزاران کلاهک هستهای میتوانست به ویرانی عمدهای در کره زمین منجر شود.
آقای گوترش روز جمعه (۱۳ آوریل) در ابتدای جلسه پرتنش شورای امنیت سازمان ملل با اشاره به دوران جنگ سرد از اعضای اصلی شورای امنیت خواست که با تمام قوا به ماموریتشان که جلوگیری از جنگ و خونریزی در جهان است توجه کنند.
حق نشر عکس
EPA
رسانههای سوریه روز پنجشنبه تصاویر دیدار علی اکبر ولایتی، مشاور رهبر جمهوری اسلامی، و بشار اسد، رئیسجمهور سوریه را منتشر کردند
بحث درباره ‘شبیهسازی’ حمله دوما و وجاهت قانونی واکنش نظامی
در این جلسه، سرگئی نبنزیا، سفیر روسیه در شورای امنیت در این جلسه خطاب به نیکی هیلی، سفیر آمریکا گفت که واشنگتن به دنبال بهانه کردن حمله شیمیایی ادعایی در دوما است تا برای سرنگون کردن دولت بشار اسد در سوریه اقدام کند. او هرگونه اقدام نظامی از سوی آمریکا را نقض آشکار قوانین بینالمللی ارزیابی کرد.
اما خانم هیلی با رد ادعای روسیه گفت اگر آمریکا و متحدانش اقدامی نظامی علیه دولت بشار اسد کنند نه تنها ناقض قوانین بینالمللی نبودهاند بلکه برای دفاع از منع استفاده از سلاحهای شیمیایی که نص قوانین بینالمللی است اقدام کردهاند.
خانم هیلی مدعی شد که ارتش سوریه تا کنون ۵۰ حمله شیمیایی علیه مردم کشورش انجام داده است.
سفیر فرانسه در شورای امنیت هم با حمایت از آمریکا گفت دولت سوریه به نقطه بیبازگشت رسیده و فرانسه برای واکنش نشاندادن به این وضعیت آماده همکاری است.
پیش از جلسه شورای امنیت هم سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه گفته بود ماجرای حمله شیمیایی در سوریه جعلی است و با کمک یک سازمان اطلاعاتی خارجی به اجرا گذاشته شده است.
آقای لاوروف مدعی است کارشناسان روسی که از شهر دوما بازدید کردهاند، هیچ اثری از مواد شیمیایی در این شهر نیافتهاند.
وزیر خارجه روسیه همنین با اشاره به حمله نظامی ائتلاف به رهبری آمریکا به عراق در سال ٢٠٠٣ و حمله ائتلاف بینالمللی به لیبی در سال ۲۰۱۱ گفته است که “خدا نکند در پی تجربههای لیبی وعراق، اقدام ماجراجویانه دیگری در سوریه در جریان باشد.”
وزیر خارجه روسیه هشدار داده است که حتی کوچکترین اشتباه محاسباتی در سوریه میتواند موج جدیدی از آوارگان را به راه اندازد و افزوده است که “تعیین ضربالاجل و تهدید به گفتگو، به یافتن راهی برای حل بحران کمک نمیکند.”
حمله دوما که به گفته سازمان بهداشت جهانی تا ۷۰ نفر کشته داشته است و حدود ۵۰۰ نفر در آن آسیب دیدهاند، واکنش تند و ابراز انزجار غرب را در پی آورد اما حکومت سوریه، و دو همپیماناش روسیه و ایران، وقوع این حمله را انکار کرده یا نیروهای مخالف را متهم کردهاند که مسئول آن بودهاند.
حق نشر عکس
Reuters
ابرناو جنگی هری ترومن آمریکا در راه خلیج فارس است
ساز و برگ نظامی آمریکا و همپیمانان
یک راه دسترسی نظامی اصلی آمریکا و همپیماناناش به سوریه، دریای مدیترانه است که سوریه در شرق آن قرار دارد.
در حال حاضر ایالات متحده ناو دونالد کوک را در دریای مدیترانه دارد. موشکهای کروز روی این ناو میتوانند اهدافی را در سوریه بزنند.
جنگندههای بریتانیایی مستقر در قبرس میتوانند از چنین حملهای پشتیبانی کنند.
فرانسه هم کشتی نظامی آکیتن را در شرق مدیترانه دارد و همینطور جنگندههای رافائل که در اردن مستقر اند.
زیردریاییهای آمریکا و بریتانیا هم که به موشکهای هدایتپذیر کروز مجهز اند، در منطقه هستند.
در همین حال ابرناو جنگی ترومن آمریکا هم دو روز پیش از بندری در شرق آمریکا راهی خلیج فارس شده است.
پایگاههای هوایی سوریه